Spänningen i mitt skapande är att ha en vision och en förväntan och sen se vad som sedan faktiskt händer.

Jag heter Camilla Högberg, född 1977  och uppvuxen i byn Strandbro som ligger bland åkrar och trollska skogar i Borlänge, Dalarna. Är numera bosatt och verkar i Örebro. Jag har ritat sen jag lärt mig gripa tag om en penna och har en stark passion för färger och älskar hela processarbetet från att tänka ut en idé till färdigt resultat. Det spelar ingen roll om idén är min eller någon annans, tex en kunds idé – utmaningen är mnst lika spännande och rolig. Tjusningen med att ta helt random beställningar är att det kan bli precis vad som helst. Det kan bli saker jag själv aldrig skulle komma på mig själv att göra. Med nya perspektiv och idéer så utvecklas jag.

DÖVBLIND KONSTNÄR?

Javisst! Jag har sen några år under vuxen ålder fått en grav synskada på grund av sjukdom, med synskada kombinerat med hörselskada så är jag numera dövblind. Att vara dövblind innebär inte direkt att det blir som en svart ljudisolerad låda utan det är kombinationen av syn- och hörselskada men sedan är det helt individuellt hur mycket man ser respektive hör. Jag har målat och ritat sen liten så jag har en känsla för färg och form när jag skapar. Min passion för skapandet vill jag inte sluta med för att jag ser dåligt. Mitt i skapandet hamnar mitt sinne i ett slags flow som har en meditativ verkan för mig, jag kan koppla av ordentligt! Som dövblind har man väldigt begränsad energi så att kunna koppla av är väldigt viktigt. Som konstnär, visuell artist ska aldrigh jämföra sig med andra konstnärer, jag har mina egna förutsättningar likväl utmaningar. Jag försöker ständigt hitta nya sätt att teckna/måla och utveckla mig själv och min förmåga. Mina verk kan ta längre tid, jag använder olika synhjälpmedel och program som gör det lättare för mig att kunna fortsätta skapa. Jag är självlärd och all utrustning får jag bekosta själv. Tyvärr så är möjligheter till att få hjälpmedel starkt begränsat till arbete och vardagsliv. Därför tar jag beställningar där vinsten går direkt till utrustning så att jag kan fortsätta göra det jag älskar – att skapa!

 

Media

2017 Projekt Kännbart – Scenkonstmuseet, Stockholm, Sverige :
https://www.abf.se/distrikt-avdelningar/orebrolan/projekt/kannbart/konsten/forstarkare/#game

DT filmklipp med Camilla Högberg om sommarkonst
https://www.dovastidning.se/kultur/item/951-dt-play-camilla-hogberg-om-sommarkonst

Konstnärskollektivet Konst i Blindo’s hemsida
http://www.konstiblindo.se/milla/

Helsideartikel hos Nerikes Allehanda:
https://www.na.se/logga-in/frida-camilla-cecilia-och-adele-bjuder-in-oss-i-deras-morker-en-utstallning-om-angesten-i-att-forlora-synen

Camilla Högberg Konst & Design facebooksida: https://www.facebook.com/bycamillahogberg/

Konst i Blindo’s facebooksida: https://www.facebook.com/konstiblindo/